Deel

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u gewoon blijft verder surfen zonder uw cookie-settings in uw browser aan te passen, aanvaardt u ons gebruik van cookies.

Kom hier meer over te weten door onze Electrolux cookie guidelines te lezen.
 

Stuur info

Stuur naar verschillende vrienden

Bekijk de e-mail naar je vrienden vooraf Hallo, ik dacht dat je hierin misschien wel geïnteresseerd was.

Sluiten
Print pagina

Project Insight - Deel I: Damiano Marino

Lassen moet je leren

 

Achter de kantelbare braadpannen, fornuizen en dampkappen voor kookblokken uit Sursee, de Electrolux fabriek voor grootkeukenapparatuur in Zwitserland, schuilt vakkundige handenarbeid die voor een belangrijk deel van de kwaliteit zorgt. We stellen u voor: Damiano Marino, lasser in Sursee. 

Damiano Marino is helemaal in zijn element. Hij trekt zijn werkhandschoenen aan, bereidt het vierhoekige, roetsvrijstalen blok voor dat ooit een 110-liter kantelbare braadpan zal worden, zet zijn helm recht en kort daarop vliegen de vonken in het rond. Op dit moment gaat het daarom, zo te lassen dat er geen poriën noch oneffenheden ontstaan. "Het koper verdrijft de hitte van de lastoorts; waardoor het kromtrekken van de vorm uitgesloten is,"aldus de lasser die al ruim 14 jaar werkt aan fornuizen, dampkappen en met name braadpannen in Sursee.

Marino maakt duidelijk hoezeer de prestaties van de Electrolux keukenapparatuur ook afhankelijk zijn van de kwaliteit van het laswerk. "Wie tijdens het lassen niet zorgvuldig werkt, moet er rekening mee houden dat er porieën ontstaan die al snel kunnen begin corroderen." Ook als een naad niet goed gelast is, er bespaard wordt op looddraad of niet gekozen wordt voor de juiste houding of het juiste lasgereedschap volgen de fouten op de voet: Uiteindelijk kunnen scheuren ontstaan en kan het toestel beginnen lekken. Onbegrijpelijk voor Marino, die jaarlijks zijn certificaat voor uitstekende lasvaardigheden en praktijk behaalt. 

De ervaring van de lasser zorgt ervoor dat de braadpan aan het einde van het productieproces haar hoofddoel kan vervullen: tijdens het bakken de juiste temperatuur behouden, niet van vorm veranderen en dankzij de gladde oppervlakken makkelijk reinigbaar. Hoe belangrijk het is dat Marino zijn vak kent, komt ook tot uiting in de levensduur van een braadpan uit Sursee. Een chef-kok kan er op vertrouwen dat hij zijn apparatuur buitengewoon lang kan gebruiken. 

 

 

Bekijk zeker ook:

M2M Made to Measure Red Dot Award

M2M
Made to Measure



ProThermetic Kookketels en Braadpannen